Smokkelaars maken Geluwe onveilig

Bomalarm in de St.-Amanduskerk van Ingelmunster!
8 december 2021
Chiro Knipoog redt Kortrijk!
31 januari 2023
Show all

Smokkelaars maken Geluwe onveilig

Tijdens een spannend erfgoedspel op 1 juni ging Geluwe terug naar zijn roots. De Chiro van Wervik leefde zich in in een smokkelaarsspel dat onderliggend de geschiedenis van Geluwe blootlegde. Twee teams van smokkelaars (keti’s) probeerden elkaar te slim af te zijn door zoveel mogelijk Geluws erfgoed ongezien voorbij de douaniers (aspi’s) te smokkelen. Het werd een verhit kat en muisspel tussen smokkelaars en douaniers.

De smokkelaars hadden het echter niet gemakkelijk, want vooraleer ze dat Geluws erfgoed konden smokkelen, moesten ze deze eerst zien te bemachtigen. De verschillende erfgoed objecten lagen verspreid in de buurt en konden enkel ontdekt worden na het uitvoeren van enkele opdrachten. Heldhaftig versloegen de smokkelaars de Belgisch kampioen knikkeren, sloegen ze de kruik van de kattenknippeling kapot en overtuigden ze Koolzak om toch te trouwen met Witte Krotte.

Ondanks de felle inzet van de smokkelaars waren de douaniers hen vaak een stapje voor en hebben ze heel wat voorwerpen in beslag kunnen nemen. In een spannend eindspel kon een groep smokkelaars net genoeg erfgoedvoorwerpen terug stelen om toch het spel te winnen.

Enkele tips:

  • Als je speelt met een grote groep, zorg er dan voor dat iedereen kan deelnemen: verdeel de groep bijvoorbeeld in meerdere kleine groepen en bedenk voldoende opdrachten.
  • Hou er rekening mee dat de leden niet alle opdrachten zullen spelen als ze zelf vrij mogen kiezen welke opdrachten ze wel- of niet doen.
  • In dit spel hadden we onderweg vragen voorzien (via verborgen locaties) die de leden konden beantwoorden. Op die manier konden ze hulpmiddelen verzamelen om het erfgoed langs de douaniers te smokkelen. Dit vergaten ze doorheen het spel waardoor de douaniers gemakkelijk veel erfgoed in beslag konden nemen. Als er verschillende elementen zijn in het spel, herinner hen er dan voldoende aan of laat hen de taken onderling verdelen in hun team.
  • De leiding van Wervik was heel enthousiast om mee te helpen denken en materiaal te voorzien. Zorg dat de leiding voldoende betrokken is en dat ze de dag zelf goed op de hoogte zijn van het spel. Maak duidelijke afspraken en een duidelijke taakverdeling.

Met dank aan de enthousiaste leiding van Chiro Wervik en cultuurbeleidscoördinator van Wervik Steven Masil.