OVER DIT PROJECT

Wat is dit project?

Een Erfgoed(nacht)spel voor leden van jeugdbewegingen tussen 13 en 16 jaar.
Maar niet zomaar een spel, want:

  • met een erfgoedtwist
  • te spelen in elke gemeente
  • op basis van een app
Of: een interactief spel gekruid met lokale historiek, verpakt in een app!Waarom dit project?

De 20ste feesteditie van Erfgoeddag met als thema ‘De nacht’ deed bij de erfgoedwerkers van de West-Vlaamse erfgoedcellen (CO7, erfgoed zuidwest, Kusterfgoed, TERF en Erfgoedcel Brugge) en Achthoek een belletje rinkelen. Velen onder hen waren vroeger lid van een jeugdbeweging en herinnerden zich nog spannende nachtspelen. Waarom geen spannend Erfgoed(nacht)spel maken dat jeugdbewegingen laat kennis maken met het erfgoed uit hun buurt?

Twee verschillende ‘werelden’ zijn op een speelse manier samen gekomen"

Aanpak

Samen met FARO - Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed - en Oetang Learning Designers werd een Erfgoed(nacht)spel bedacht in co-creatie met 12 leid(st)ers van West-Vlaamse jeugdbewegingen die zich spontaan aanmeldden na een oproep.

Tijdens een intensief co-creatieproces in het najaar van 2019 werd gebrainstormd en geëxperimenteerd om ingrediënten van het Erfgoed(nacht)spel scherp te stellen:

  • het erfgoed uit de buurt in kaart brengen
  • verschillende spelformats bedenken met verhaallijnen en spelopdrachten
  • het functioneel vertalen hiervan naar de Erfgoedapp
  • de praktische uitwerking en taakverdeling tussen jeugdbeweging en erfgoedorganisatie

In diverse werkmomenten met de initiatiefnemers werd de input van die creatiedagen verwerkt tot een toolkit die elke Vlaamse erfgoedorganisatie met jeugdbewegingen kan gebruiken om dit Erfgoed(nacht)spel lokaal te spelen. Dat kan vanaf mei 2020.

Zelf maken, spelen, ... met de erfgoedapp?

Nu het spel uitgebreid getest is, worden het format en de toolkit ook aan andere erfgoedorganisaties in Vlaanderen aangeboden, zodat ook zij met jeugdbewegingen uit hun regio aan de slag kunnen en er overal in Vlaanderen erfgoedspelen ontstaan.

Erfgoedorganisatie

Alle geïnteresseerde jeugdbewegingen in Vlaanderen kunnen dan op eigen initiatief een naburige erfgoedorganisaties contacteren om samen een lokale versie te maken van het Erfgoed(nacht)spel.

Jeugdbeweging

Projectpartners

partner-bie
partner-co7
partner-zuidwest
partner-brugge
partner-faro
partner-kust
partner-oetang
Vlaanderen_verbeelding-werkt
MET DANK AAN DEZE JEUGDBEWEGINGEN VOOR DE COCREATIE: