Sint-Arnolduspark decor voor spannend nachtspel

Verandert de geschiedenis van Zwevegem voorgoed?
26 oktober 2021
Bomalarm in de St.-Amanduskerk van Ingelmunster!
8 december 2021
Show all

Sint-Arnolduspark decor voor spannend nachtspel

Scouts Tiegem en Chiro Anzegem staan voor een verdomd feit: de Holdenbroekbos’se liga van de anti-bedevaartsbroeders eisen de onmiddellijke sluiting en verwijdering van het complete verleden van het Sint-Arnolduspark te Tiegem. Er zit niets anders op dan de strijd met de tijd aan te gaan en Tiegem te redden van deze grote ramp.

Zaterdagavond 27 november vormde het Sint-Arnolduspark het decor voor een erfgoedspel georganiseerd door de jeugddienst en cultuurdienst Anzegem en erfgoed zuidwest. Dit keer werd gekozen voor het spelformat ErfgoedInscape. De Boomklever, een gebouw in het park, zit vol met barricades (een vingerafdrukslot, een tikslot, een cijferslot, elektrocuterende vloer, mijnvelden, een radioactieve bom… ). Om de barricades te openen of te deactiveren moeten de spelers tips verzamelen. De tips krijgen ze nadat een opdracht tot een goed einde hebben volbracht. Elke opdracht is gelinkt aan het lokale erfgoed van het Sint-Arnolduspark en Anzegem.

Enkele weetjes uit het Sint-Arndoluspark met bijhorende opdrachen:

  • Sst! Stilte gevraagd hier! Deze kaarsengrot werd in het einde van de 19de eeuw gebouwd en diende als rustpunt voor de pelgrims die zich naar het Holdenbroekbos hadden begeven. Na een lange reis konden zij hier een kaarsje branden. Het was de bedoeling dat deze imitatiegrot de stille werkplek van Sint Arnoldus verbeeldde. In de grot zijn enkele takken verstopt die beschilderd zijn met blacklight verf. Zoek alle takken en leg ze samen. Knip bij de bom de draadjes door in de volgorde van het aantal takjes die je vindt. Het kleur waarvan er de meeste takjes zijn, knip je als eerste door.
  • De Heilige Arnoldus is onder andere bekend als patroonheilige van de bierbrouwers en herbergiers. Tiegem is weliswaar niet gekend voor zijn bier, maar de streek blijft wel een lange traditie van alcohol-productie onderhouden door de Tiegemse picon. De likeurstokerij Sint-Arnoldus werd in 1920 opgericht en was de grondlegger van deze bittere godendrank. Orden de drankjes volgens smaak: zwarte bes – aardbei – perzik – passievrucht – framboos/veenbes. Zo bekom je de code voor het cijferslot. Goed onthouden!
  • Dit park zou het Sint-Arnolduspark niet zijn zonder de bron langs de Sint-Arnoldusbeek. Al sinds de tijd van de Germanen werden bronnen gebruikt als belangrijke knooppunten van religieuze verering. De bron van het Holdenbroekbos is vernoemd naar de Heilige Arnoldus die hier in Tiegem geboren werd in de tweede helft van de elfde eeuw. De bron maakte een belangrijk deel uit van Arnoldus’ werkveld, aangezien hij beweerde dat het water geneeskrachtige werkingen had. Deze schatkaart helpt je op weg. Zoek met behulp van de schatkaart de bron. Vul het flesje met water. Ga op zoek naar de andere locatie op de kaart en meng de substantie die je daar vindt met het water. De kleur die je uitkomt is de deur die je straks moet openen.

Enkele tips bij het voorbereiden en spelen van het spel:

  • Het spel werd twee keer gespeeld: de ene keer met een groep van 10 daarna met een groep van 30. We vermoeden dat het spel ideaal met een groep van 20 personen wordt gespeeld. Zo kunnen ze in groepjes 4 groepjes van 5 personen elk 3 opdrachten uitvoeren.
  • Voorzie extra opdrachten als back-up! Met extra opdrachten kan je de groep bezighouden die al klaar is met de opdracht en moet wachten op de andere groepen. Door geld te verdienen kunnen ze een essentieel hulpmiddel kopen om de bom te ontmantelen.
  • Laat de spelers de antwoorden of codes noteren op de plattegrond of een kaartje dat dient als geheugensteuntje. Want… was de code nu 3842 of 8423?

Gelukkig hield het koude weer en de vele regen de Scouts en Chiro niet tegen en bespaarden ze Tiegem van een grote ramp. Nét op tijd wisten ze de radioactieve bom correct te ontmantelen. Missie geslaagd!

Met dank aan Jeugddienst Anzegem, Cultuurdienst Anzegem, Sint-Arnolduspark, Scouts Tiegem en Chiro Anzegem voor de fijne samenwerking.

De plattegrond van de Boomklever. Door de barricades te scannen met de scanfunctie op de Erfgoedapp weten de leden naar welke locatie ze in het park moeten navigeren. Op die locatie krijgen ze achtergrondinformatie over de plaats en daaraan gekoppeld een passende opdracht.