Verandert de geschiedenis van Zwevegem voorgoed?

Erfgoednachtspel op Groot Onderhoud !
10 december 2020
Sint-Arnolduspark decor voor spannend nachtspel
2 december 2021
Show all

Verandert de geschiedenis van Zwevegem voorgoed?

23 oktober 2021: de hedendaagse tijdreiziger professor TimeLapse is net terug van zijn laatste tijdreis. Tijdens die reis heeft een dubieus figuur zich in de tijdsmachine verstopt. Na een klein handgemeen met de professor is hij op de vlucht geslagen. Zo’n 25 leden van Chiro Moen en KSA Zwevegem staan een moeilijke, maar niet onmogelijke taak te wachten: de verstekeling terugvinden en voorkomen dat hij de geschiedenis van Zwevegem voorgoed verandert.

Zaterdagavond 23 oktober vormde het Banhoutbos het decor voor een erfgoedspel georganiseerd door de jeugddienst van Zwevegem en erfgoed zuidwest. Speciaal voor de dag van de jeugdbeweging werd het spel, gebaseerd op het format ‘erfgoedqueeste’ gerealiseerd. Na een eerste (online, corona zat ons nog even dwars) brainstorm met de jeugdbewegingen gingen de jeugddienst en erfgoedcel verder aan de slag.

Het spel begon met vier lange draden (een kleine hint naar de bekende ‘draadfabriek’ die al generaties lang in Zwevegem gevestigd is). Deze draden werden doorheen het bos gespannen, op en onder bomen struiken… De groep werd vervolgens verdeeld over de verschillende draden. 

Om er zeker van te zijn dat de deelnemers niet zomaar zouden ronddwalen in het donkere bos, werden de KSA- en Chiroleden met musketon aan het touw vastgemaakt. Onderweg komen ze opdrachten tegen die een link hebben met het Zwevegemse erfgoed. Telkens wanneer een opdracht goed wordt uitgevoerd, krijgen ze een tip die hen helpt om de gezochte persoon te ontmaskeren. Zo gingen de deelnemers op zoek naar de juiste muziekinstrumenten in het Mechaegellied, passeerde Marcel Kint de revue en werd er een heuse duiventoren gebouwd.

Maar er schuilt ook gevaar om de hoek. In het bos verschuilen zich enkele Zwevegemse beren die de deelnemers kunnen tikken wanneer ze niet aan het touw vastgemaakt zijn. In de jaren 50 was de gemeente immers gekend om haar berenstoet. Worden ze aangetikt? Dan moeten de deelnemers geblinddoekt de tocht verder zetten. 

Enkele tips

  • Voorzie een 10-uurtje: de jeugddienst van Zwevegem trakteerde met donuts en dat viel duidelijk in de smaak!  
  • Bij de provinciale uitleendienst kan je een tijdsklok ontlenen. De klok kan gebruikt worden als chronometer. Ideaal als de deelnemers de strijd moeten aangaan tegen de tijd. De tijd zien wegtikken maakt het extra spannend! 
  • Neem het van ons aan, een zaklamp (voor elke deelnemer) tijdens een avond- of nachtspel is geen overbodige luxe. 
  • Voor dit spel waren we gedwongen om wat creatief aan de slag te gaan met het spelconcept. In het Banhoutbos is het 4G-signaal te zwak en bovendien zijn er geen herkenningspunten/paadjes. De app gooiden we even over boord maar werd vervangen door de draden.  
  • Het Banhoutbos is een privaat bos en doorgaans niet toegankelijk, speciaal voor het erfgoedspel konden we er wel terecht. Een prachtig decor, inclusief eeuwenoude mammoetboom, duiventoren en kasteel!

**SPOILER-ALERT** Met dank aan de leden van KSA Zwevegem en Chiro Moen wordt de verstekeling terug gevonden. Onze verstekeling, Tristan de Tooie, bleek actief in de elektriciteitscentrale Transfo. Gelukkig slaagden de deelnemers erin de teletijdsmachine te herstellen en Tristan – samen met zijn probleemseiner – terug naar het Transfo van 1902 te sturen. De geschiedenis blijft dus gelukkig ongewijzigd. Oef!

Dank aan de jeugddienst Zwevegem voor de fijne samenwerking, het Banhoutbos voor de gastvrijheid, Chiro Moen en KSA Zwevegem voor hun enthousiaste deelname!