Erfgoednachtspel uitgetest!

Routeverkenning EGD nachtspel Roeselare
14 juli 2020
Erfgoednachtspel op Groot Onderhoud !
10 december 2020
Show all

Erfgoednachtspel uitgetest!

Opdracht inscapespel RSL: ontmantel de bom hoog in de klokkentoren binnen de 2 uur en vermijd zo het snode plan van Bakelandt, leider van een roversbende uit de regio einde 18de eeuw, die alle erfgoed in de stad ermee wil vernietigen.

12 leden tussen 12 en 15 jaar van de jeugdvereniging ‘De Durvertjes’ uit Beveren, een deelgemeente van Roeselare, durfden het aan om als eerste dit erfgoednachtspel uit te testen. De erfgoedapp werd gedownload en na een korte briefing verspreidden ze zich in groepjes van vier naar alle windrichtingen de donkere stad in.
Via whatsapp hielden ze de leiding en elkaar op de hoogte van het resultaat van hun opdrachten en de verkregen resultaten die hun de toegang tot de verschillende verdiepingen van de klokkentoren moest mogelijk maken zoals cijfers voor een cijferslot, tandwielen die samen een codewoord vormden, een muzikale code, kleuren van draden die aan de bom vasthingen, een kniptang…
Na meer dan 300 treden beklommen te hebben lukten het hen uiteindelijk om de juiste kleurdraad van de bom door te knippen en werden ze beloond met een indrukwekkend panoramisch nachtzicht op de stad.
Via verschillende invalshoeken (wat bijgeleerd, hoe beleefd, de werking van de app, het nachteffect, het verhaal en de spelopdrachten) evalueerden ze adhv een leuke reflectiemethodiek achteraf in het nabijgelegen kantoor van erfgoedcel TERF het gespeelde spel met de erfgoedapp. Het werd goed en tof bevonden!