Aan de slag in Wevelgem en Kortrijk

Eerste invulling Erfgoed(nacht)spel
25 februari 2020
Brainstorm invulling erfgoednachtspel in Roeselare
6 maart 2020
Show all

Aan de slag in Wevelgem en Kortrijk

Op dinsdag 25 februari was het zover. Tijdens een ateliermoment werden de erfgoedspelen in Wevelgem en kortrijk vormgegeven.

Dinsdagnamiddag, 14u30, was het verzamelen geblazen in de bib in het park van Wevelgem. Het erfgoedspel-team van dienst – bestaande uit Toon en William van de Jeugddienst, Koen van de cultuurdienst, Elias van de chiro en Jelle & Lieze van erfgoed zuidwest – stond paraat. De keuze viel op het Smokkelspel. De route voor het spel werd opgebouwd rond enkele belangrijke erfgoedlocaties in de gemeente (die we hier uiteraard nog niet verklappen!). Van vlas tot WO I en van wielergeschiedenis tot de geschiedenis van de lokale chiro. Deze locaties vormden ook de inspiratie voor de opdrachten.

Op zoek naar locaties in Kortrijk.

‘s Avonds was het alle hens aan dek in het leidingslokaal van de chiro van Kortrijk. Samen met Bernard en Birgit van de musea Kortrijk en Triene, Ruth en Anders van de chiro kozen we om aan de slag te gaan met het Inscape spel. We verzamelden rond een groot plan van het Kortrijkse stadscentrum om de spellocaties vast te leggen. Slechterik van dienst wordt de Bende van Salembier. Heel veel kunnen we nog niet onthullen, maar één ding staat vast: het Kortrijkse erfgoed staat voor hete vuren!

Wat nemen we mee?

  • Zorg voor een goede mix van mensen rond de tafel. Leiding en medewerkers van de jeugddienst kunnen hun creativiteit inzetten om opdrachten te verzinnen, erfgoed/cultuurwerkers kennen vaak verrassende erfgoedverhalen uit de gemeente.
  • Een grote kaart is handig en werkt inspirerend. Leg de kaart in het midden van de tafel en werk met post-its en stiften op de kaart. Een plattegrond helpt je het spelverloop te visualiseren, je hebt een goed zicht op de af te leggen afstanden of ontdekt zo interessante plekken?
  • Misschien kan de geschiedenis van de jeugdvereniging inspiratie bieden voor een opdracht of locatie? Denk bijvoorbeeld aan een speurtocht door oude ledenkrantjes.
  • “Vererfgoed” bestaande jeugdbewegingsspelletjes. Van Chinees fluisteren naar Wevelgems-dialect-fluisteren?
  • Koekjes! Neem koekjes mee!